Navigeren met de Nokia N95 [update]

Nokia N95Een van de redenen waarom ik voor de Nokia N95 heb gekozen, is de ingebouwde GPS ontvanger. Het eveneens meegeleverde kaarten programma is natuurlijk mooi meegenomen. De kaarten kun je zowel via het internet naar binnen trekken als ze van te voren op de N95 te zetten. De Benelux kaart staat echter al op de meegeleverde 1GB micro storagecard.

Het echte navigeren met gesproken instructies etc. moet je voor betalen. Gelukkig mag je dat eerst 7 dagen gratis uitproberen en dat heb ik dan ook maar gedaan. Na een paar keer rijden met de navigatie, ben ik tot de volgende conclusies gekomen:

 • Hoewel iedereen klaagt over een erg langzame fix (het moment van inschakelen tot het moment van vinden van je huidige lokatie), vond ik dat erg meevallen. Het was bij mij in ieder geval korter dan de time to fix die ik gewend was op mijn PDA met Tomtom en een externe Bluetooth GPS muis.
 • De route en spraakbegeleiding zijn prima. Het is wel even wennen als je Tomtom gewend bent, maar volgens mij gaat dat vrij snel.
 • Het herplannen als je van de route afwijkt, vind ik af en toe wat wazig. Het lijkt erop of het navigatieprogramma je elke keer terug wil sturen naar de orginele route. Iets wat bij Tomtom volgens mij veel beter is.
 • De interface is even wennen, maar dat kan wederom komen omdat ik Tomtom ben gewend. Ik wil niet meteen zeggen dat het slechter is, al zou het volgens mij beter kunnen.

Mijn voorlopige conclusie is dan ook dat het navigeren met de standaard N95 programmatuur op zich prima werkt. Ik hoop echter dat Tomtom op korte termijn met een update komt waarmee de interne GPS ontvanger van de N95 te gebruiken is. Waarschijnlijk stap ik dan weer over naar Tomtom.

Ik heb trouwens ook nog een klein stukje met Nav4all gereden. Dit is een gratis navigatieprogramma. Het haalt alleen wel realtime de kaarten op via het internet. Een flatfee UMTS/GPRS abo is dus wel aan te raden in dat geval. Gelukkig heb ik dat. Maar het uiterlijk van Nav4all sprak mij niet zo aan. Smaken verschillen uiteraard, dus probeer ook Nav4all gerust zelf eens uit.

[update] Inmiddels is er een workaround om TomTom met de interne GPS te laten werken. Het lijkt er niet op dat TomTom op korte termijn zelf met een versie komt die dit standaard kan.

Dit bericht is geplaatst in algemeen met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

56 reacties op Navigeren met de Nokia N95 [update]

 1. Steph schreef:

  Die nieuwe fix is ondertussen wel welkom ja! Tomtom! Duurtlang!

 2. Evert Jan schreef:

  Wat dat betreft nog maar weinig vooruitgang:(

 3. Robert schreef:

  Het is me een gekloot met TomTom en GPS idd. Trouwens, je stukje mag wel iets scherper. "Je kunt die vinden, maar ook niet natuurlijk" is net iets te nietszeggend.

 4. Dick schreef:

  Bij gebruik van een losse Bluetooth-GPS heb ik een snelle eerste fix, maar onderweg verliest de N95 zeer regelmatig de GPS. Kan aan Bluetooth liggen. Bluetooth Carkit, bluetooth GPS geeft mogelijk problemen.
  De N95 eigen nvaigatie is vaak te laat met instrtucties. Verplaatsing over het beeld is erg hakkerig. Denk niet dat twee afslagen kort na elkaar goed aangegeven worden.

  Het zou mijn sterke voorkeur hebben om TomTom op de N95 te hebben, met interne en externe GPS.
  Kom TomTom, regel dat!

 5. Sander schreef:

  Hallo allemaal.

  Heeft iemand al een fix gevonden om de interne GPS te gebruiken met TomTom.

  Groeten

 6. Topaz schreef:

  Is het mogelijk om de GPS spraak-begeleidng via kabel-koptelefoon te luisteren. Eventueel bluetooth ?

  Of gaat het enkel via de luidsprekers…

 7. Maxx schreef:

  Hey Topaz, het is mogelijk ja, de navigatie gaat gewoon via de telefoon speaker, en kan dus ook via bluetooth headset worden beluisterd. Via kabel koptelefoon lijkt me niet zo handig, aangezien je dan aan het apparaat vast zit.

 8. Topaz schreef:

  Merci vr je reactie.

  Heb ondertussen de spraak begeleiding aangeschaft voor de komende 3j.

  Moet zeggen dat het prima werkt, content van.

  Welk bluetooth oortje kan u mij aanraden, te dragen onder een helm oppe moto ?

 9. omid schreef:

  ik heb pas nokia n95 gekocht en ik wil graag van zin navigatie gebruiken maar gaat niet help is wel kom

 10. Evert Jan schreef:

  @omid:
  Waar loop je tegenaan? Ik vond het allemaal redelijk intuitief…

 11. Martin schreef:

  Hallo ik heb de n95 gekocht en wil TT 6 er op zetten, het probleem is dat buiten PC Suite niets anders contact wil maken met mijn telefoon. Ook niet als ik bij het aankoppelen van de telefoon Massaopslag kiest. Wie kan mij uitleggen hoe ik te werk moet gaan om TT er op te zetten.
  Ik weet dat TT waarschijnlijk niet zal werken maar toch.

 12. Dashti schreef:

  beste lezers

  ik zit met een probleempje, ik heb N95, en ik gebruik de standaard navigatie van nokia, maar nu vraagt hij om een licentiecode .. kan iemand mij helpen hoe het zit, en wat zijn de alternatieven, en hoe kan ik dit omzeilen..

  ty

 13. Evert Jan schreef:

  @Dashti:
  Voor gesproken navigatie moet je helaas betalen. De vraag om de licentiecode omzeilen, kan door een licentie te kopen en die code daar in te vullen.

 14. Dashti schreef:

  bedankt voor je reactie

  is het niet mogelijk om de navigatie dan zonder geluid gebruiken ?

  ty

 15. Topaz schreef:

  Jawel, maar zéér miniem.

  Geloof me, koop een licentie, is echt de moeite indien regelmatig gebruik.

  Werk prima, zelfs in wagen en op moto (met oortje).

 16. john schreef:

  Kan iemand mij vertellen of er al een nieuwste versie van tomtom is die de ingebouwde gps ontvanger van de Nokia N95 met 8GB ondersteund zodat in niet steeds die losse gps ontvanger hoef te gebruiken er zou ondertussen toch wel iets zijn .

  Groet John

 17. Evert Jan schreef:

  @john:
  Het lijkt er niet echt op dat TomTom nog van plan is om de gebruikers hierin tegemoet te komen. De ontwikkeling van TomTom Navigator staat daar geloof ik sowieso op een laag pitje. Ik ben zeg maar best teleurgesteld in TomTom. :( Maar zoals gezegd kan ik vooralsnog prima uit de voeten met Nokia Maps.

 18. maikel schreef:

  heeey hallo ik heb een nokia n 95 maar wil dus kaarten op me navigatie zetten maar krijg het dus niet voor elkaar ik heb het geprobeerd via w-lan maar lukt niet. kan iemand mij vertellen hoe ik die kaart van nederland gewoon op mijn mobiel kan zetten!!???
  groetjes maikel

 19. Topaz schreef:

  Maikel,

  installeer Nokia MapLoader op je PC.

  http://europe.nokia.com/link?cid=PLAIN_TEXT_35707

 20. Alex schreef:

  Hoi allemaal,

  Is er inmiddels meer duidelijkheid over of er een Tomtom systeem beschikbaar is voor de N95/8GB? En zo niet, hoe bevalt het eigen navigatiesysteem van Nokia?

  Vr. gr,
  Alex

 21. Max schreef:

  Hallo Alex, de tomtom voor de Nokia zit er niet in, aangezien Nokia zelf de navigatie aanbied.

  Ik heb sinds kort de nieuwe Beta versie van Nokia Maps op mijn N82 gezet, en het werkt perfect. Het gebruiksgemak is minder dan tomtom en herberekenen van routes duurt iets langer maar het is een redelijk alternatief en alle maps zijn gratis te downloaden. Daarnaast is de navigatie ook tegen een leuke prijs te verkrijgen.

  Maar nogmaals, tomtom op nokia gaat niet gebeuren.

 22. Marcel schreef:

  Probeer eens Amazegps is gratis en werkt ook met de N95

 23. xing schreef:

  ik heb een n95 8gb gekocht. maar ik weet niet hoe de navigatie werkt? is dat moet met internet verbinding??
  kan iemand mij helpen?
  ;
  '
  '?

 24. Dashti schreef:

  Beste mensen

  zoals jullie weten voor nokia navigatie software moet je 70 euro betallen voor 3 jaar, en jammer genoeg tomtom werkt niet met interne gps van nokia n95, dus vandaar ben ik overgestapt naar garmin, garmin heeft aantal plus punten, het is "gratis" en werkt met interne gps, en heeft een nadeel het is niet zo gebruikersvriendelijk als tomtom, maar ja het is niet zo erg.

  gr

 25. Voja schreef:

  Als je gaat navigeren wordt er verbinding gemaakt via internet in mijn geval tmobile internet. Ik heb wel zon bundel voor onbeperkt internette weet iemand of het extra kost als je gaat navigeren of zit dat gewoon in die internet bundel ????

 26. Evert Jan schreef:

  @Voja:
  Als het goed is valt dit gewoon binnen je databundel. Bij KPN in ieder geval wel en ik neem aan dat dat ook bij andere aanbieders zo is.

 27. Voja schreef:

  Oke thanks dan heb ik nog een vraagje . Ik kan via tmobile internet niet naar films op youtube kijken. als ik verbind via een draadloos netwerk kan dat wel weet iemand hoe dat komt. Een vriend van me heeft ook de n95 met vodafone hij kan wel gewoon via vodafone internet films op youtube checken

 28. Evert Jan schreef:

  Het kan zijn dat streaming video niet onder je bundel valt en wellicht zelfs niet wordt doorgegeven.

 29. roger schreef:

  vraagje. Ik heb de navigatie "nokia maps" op mijn N95 geactiveerd. Een maand abonnement genomen. Als ik de navigatie wil starten vraagt het toestel of ik de spraakberichten wil downloaden. Als ik dit doe, dan krijg ik steeds een fout bij het downloaden en gaan mijn telefoon uit. Als ik spraakberichten niet download, dan start de navigatie echter wel. Werkt goed, maar ik wil natuurlijk ook de spraakberichten horen. Wie kent dit probleem?

 30. Evert Jan schreef:

  @roger:
  Dat is wel apart ja. Je hebt wel een werkende dataverbinding op je tel neem in aan? Dat ie na een downloadfout vanzelf uit gaat, lijkt me ook niet helemaal lekker. Heb je de laatste firmware op je N95 staan?

 31. Rob schreef:

  Ik heb sinds twee weken de nokia N95 en heb er Garmin navigatie opgezet en dit werkt perfect met de interne GPS en moet zeggen het was even wennen had altijd tomtom maar deze gaat ook echt goed

  • wilfred schreef:

   Hallo Rob,

   Ik ben ook bezig om garmin op mijn n95 te zetten.
   Garmin staat nu op mij toestel maar hij doet het nog niet.
   Daarnaast kan ik ook niet bij mijn geheugen komen.
   Wat doe ik fout?
   Groet,

 32. casper schreef:

  Ik werk in een telefoonzaak en heb NOKIA MAPS uitgeprobeerd… is daar geen crack voor te vinden in plaats van zo'n leuke licentie te kopen van zo'n zeventig euro??? Misschien is route 66 een idee ipv tomtom..
  groeten cas

 33. Evert Jan schreef:

  @Casper:
  Het is niet de bedoeling om hier illegale zaken te bespreken. Verder is het misschien niet zo handig om in dezelfde reactie te melden dat je in een telefoonzaak werkt? 😉

 34. jan schreef:

  Hallo Beste mensen
  ik heb tom tom 6 maar mijn n95 kan niet lezen tom tom hoe moet ik don

 35. gerard schreef:

  garmin werkt via gps niet via het internet (sateliet)
  werkt prima trouwens

 36. Evert Jan schreef:

  @gerard:
  Voor Nokia Maps kun je ook vooraf het benodigde kaartmateriaal op je toestel zetten (met Nokia Maploader) zodat je tijdens het navigeren in principe geen internetverbinding meer nodig hebt. Maps gebruikt dan ook alleen de GPS.

  Of bedoel je wat anders?

 37. Arno schreef:

  Hallo!
  Ik heb een Nokia N95 en wil er de TomTom 6 opzetten die gebruikt gaat worden met een externe ontvanger. Moet ik een extra map "TomTom" aanmaken in mijn N95? Of gaat het anders?

 38. Dave schreef:

  Hoi hoi!

  Interessant wat hier te lezen staat. Ik ben momenteel aan het overwegen om mij een nokia N95 8GB aan te schaffen. Doorslaggevend om al dan niet over te gaan tot aankoop zal het antwoord op de volgende vraag zijn. Het antwoord lijkt in voorgaande al deels gegeven, maar voor alle zekerheid stel ik mijn vraag hier toch nog maar eens opnieuw:

  Stel, je bent in het bezit van een N95 en je koopt die licentie voor o.a. de spraak (kostprijs: 70 Euro voor 3 jaar)… Kan je dan je N95 gebruiken zoals een gewone gps of komen er dan nog extra onkosten bij?
  Ik krijg in de winkels telkens een ander antwoord. Zo is er bv een verkoper die stelt dat er per berekening van de route (dus ook bij een herberekening wanneer je bijvoorbeeld toch verkeerd gereden bent) verbindingsonkosten aangerekend worden. Volgens hem zou ik dan ook best een internetbundel aanschaffen. Dat laatste zou ik dus graag vermijden omwille van de meerkost.
  Je zou de vraag ook anders kunnen stellen: Heb ik, na de aankoop van die licentie, nog een internetverbinding nodig om met mijn N95 te navigeren?

  Alvast bedankt om dit bericht te lezen…wink.

 39. Max GSM reparaties schreef:

  Hoi Dave,

  Ik begrijp helemaal wat je bedoelt. De verkoper die jou informatie verschaft maakt een fout.

  Als je op de Nokia N95 Nokia Maps opstart, dan vraagt deze aan het begin: Allow network usage? Als je dan gewoon NEE beantwoord dan maakt de telefoon geen verbinding met internet.

  De Nokia Maps Navigatie heeft géén internet verbinding nodig om een route te bepalen of herberekenen. De enige keer dat Nokia Maps internet nodig heeft is om de licentie aan te vragen, dat is dus eenmalig als je de eerste keer Nokia Maps gebruikt. Een internet bundel is dus absoluut NIET noodzakelijk. Ook als je in het buitenland zit is een netwerk verbinding niet noodzakelijk.

  Het voordeel van de internet verbinding is dan weer wel dat de GPS fix een stuk sneller is, maar dat scheelt misschien net 30 seconden. Tevens kan je tegenwoordig ook file informatie ontvangen via Nokia Maps, maar dan wel via internet.

  Kortom: Een internetbundel is dus absoluut niet noodzakelijk voor Nokia Maps. De navigatie werkt prima zonder internet.

 40. Dashti schreef:

  Beste mensen

  het is gelukttttttttt, nu kan je tomtom draaien op je N95 met interne GPS eindelijkkkkk :)

  groetjes

 41. Evert Jan schreef:

  @Dashti:
  Misschien leuk als je met ons zou delen hoe je dat voor elkaar hebt gekregen?

 42. Henri schreef:

  kijk hier maar eens: http://www.n82.nl/

 43. larendo schreef:

  hoi,
  ik heb de nokia n95 8gb en heb er garmin op gezet. Nu is het probleem dat het programma een externe gps zoekt en niet de interne pakt. Wie jan mij helpen dit op te lossen?
  Alvast bedankt

 44. Dashti schreef:

  @Evert
  het idee is simpel, tomtom ziet alleen BT, dus de programmeurs hebben een software geschreven die de interne GPS omzet naar BT :), dus voor dat je tomtom op start moet je deze programmer draaien, en dan start je tomtom en hij zoekt naar een bt gps ontvangen en daar selecteer je de interne gps :)
  http://rapidshare.com/files/115516556/boe.rar.htm
  daar kan je de onderdelen downloaden 😉

  @larendo
  ga naar menu->instellen->system->externe gps
  of
  Ga in het menuscherm naar linksboven, dat is het Gps-informatie scherm, selecteer hiervoor 2: Gebruik aangesloten GPS.

  succes :)

 45. larendo schreef:

  die staan er bij niet bij.
  Alleen nieuwe gps paren.
  kan iemand helpen?

 46. ronny schreef:

  bij mij geeft ie een error aan in de gpsd iets met java hoe fix ik dat ?

 47. Gerrit schreef:

  Ik heb TOMTOM 6 geinstalleerd op mijn N95, wanneer ik tomtom opstart blijft hij verbinding zoeken met GPS (tot die een ons weegt). Via het internet heb ik de bestanden 2.GPSd.JAR en 1.bt.sisx gedownload en op de N95 gekopieerd gewoon naar de geheugenkaart.wie kan mij verder helpen?

 48. Peet schreef:

  Hoi.Ik heb een nokia N95 8GB en wil daar ook tomtom 6 op zetten. maar bij gaf hij konstand aan met installeren (Deze telefoon ondersteund dit niet) of zo iets.hoe kan ik het installeren zonder dat mijn telefoon protesteerd?en heeft iemand deze tomtom 6 toevallig nog anders moet ik hem helemaal opnieuw downloaden?gr, Peet

 49. Suzan schreef:

  Hoi,
  Ik heb sinds kort de N95 8GB, maar kan iemand mij vertellen hoe ik de interne gps aan de praat moet krijgen. Ik heb nav4all er op gezet want dat beviel me erg goed bij de N70, maar ik gebruik nu nog steeds die losse gps ontvanger omdat ik de interne niet aan de praat krijg. Ik lees trouwens al een paar keer dat aan het gebruik van nav4all kosten zijn verbonden, ik heb nog nooit extra kosten gehad en ik gebruik het echt met grote regelmaat en ik heb geen aparte internetbundel, alleen belminuten en sms blox. Hoe zit dat dan?

  Nu ik toch vragen stel: weet ook iemand hoe ik mijn contactlijst vanuit de n95 overgezet krijg naar de Parot in mijn auto. Bij de n70 ging het wel, maar nu lukt het me niet.

  Gr, Suus

 50. Ashwin schreef:

  Hallo mensen ik ga dit probleem met tomtom uit de wereld zetten ( ik gebruik zelf garmin voor mijn N95 ) maar tomtom staat er ook op dus hier kan je tomtom 6.20 downloaden ( het is een torrent dus je moet een torrent programma hebben
  link verwijderd door admin

  ok als je gedownload moet je 1bt.sis 2GPSD.sis 3TomTom.sis
  via gegevensoverdracht erna sturen en dan ga je naar tomtom
  ( nog steeds in de map ) en dan kopieer je alles via gegevensoverdracht naar je telefoon in de zelfde map ( je kan als je wil ook de benelux inhoud kopieren maar moet in de zelfde map alles anders werk het niet ) ok dan instaleer je alles dan start je bt als hij zegt device present dan doe je via opticons eixt en dan start je GPSD en druk alles ja ( hij maakt niet echt via netwerk verbinding als je nee doet bij die 2de dan kan hij geen verding met de interne gps maken ) ok doe hide en dan start je tomtom eerst moet je alles instellen en dan druk je menu wijzig voorkeurenen dan zoeken tot je toon gps-status ziet staan dan klik je erop dan stel in klik dan op ander blutooth gps-ontvanger ( blutooth moet wel aanzijn later kan je uitzetten maar altijd als je tomtom start moet hij aan staan ) en klik dan op bindPDA gps en dan maakt hij verbinding en kan je route invoegen en klaar is kees zo hoop dat het een beetje duidelijk is hier een torrent met west en central europa
  Let op dan moet je wel die benelux eraf gooien en dan kan je alles kopieeren en soms geeft hij foutcode aan maar dan doe je overslaan bij mij heb ik ook 1 niet staan maar toch werkt hij
  link verwijderd door admin

  ook via gegevensoverdracht kopieeren naar je geheugenkaart

  zo als mensen garmin navigatie willen vraag het maar dan zet ik die ook op deze pagina ( die zijn de nieuwste maps
  dus is beter maarja is waarvan je houd )

  Gr ashwin

 51. Ashwin schreef:

  Nog een toevoeging Ik vind nokia maps geldverspilling je kan zo navigaties via internet downloaden zonder te hoeven betalen

 52. Ier schreef:

  Hallo,

  Ik heb gelezen dat je gratis gebruik kan maken van het "navigatie programma", die alleen weergeeft met pijlen hoe je moet lopen/fietsen/rijden, met de standaard meegeleverde BeNeLux kaart.
  Kies je voor de optie: sprekende navigatie, dat je echt naar de bestemming "toegebracht" wordt, dan pas kost dit je geld.
  Nog één ding snap ik niet. Stel je voor, je wil door middel van de BeNeLux kaart de weg uitstippelen. Moet je dan verbinding hebben met de gps om die kaart te kunnen bekijken, of staat die kaart dan in het geheugen van de telefoon waardoor je geen gps hoeft te gebruiken om te kijken waar je heen moet?

  Ik hoop dat iemand mij uitleg kan verschaffen.

Geef een reactie