/ coaching

Maak zoveel mogelijk fouten

Voor de nieuwe website van mijn werkgever, werd mij gevraagd om op de proppen te komen met een lijfspreuk of leuke quote die bij mijn foto geplaatst kon worden. Na even nadenken, kwam ik op het volgende.

Wees niet bang om fouten te maken, maar verheug je op de ervaring die je daarmee op doet

En dus moet je maar zoveel mogelijk fouten maken? Nou nee, dat ook weer niet precies. Waar het om gaat, is dat je niet bang moet zijn om iets fout te doen. Daarmee belemmer je jezelf alleen maar. Als je nooit iets fout wilt doen, doe je vooral de dingen die je al goed kunt. Daar leer je niet veel van. Nieuwe, uitdagende dingen liggen altijd buiten je comfort zone!

Spaanders en gehakt

Je zult het spreekwoord wel kennen: "Waar gehakt wordt, vallen spaanders." Tijdens een sollicitatiegesprek vraag ik de kandidaat vaak wat zijn grootste blunder is geweest en hoe hij daar mee om is gegaan. Degene die als antwoord gaf dat hij nooit blunderde, was bij mij snel klaar. Als er geen spaanders vallen, is de kans groot dat er niet wordt gehakt!

Natuurlijk vraag ik sollicitanten ook waar ze het meest trots op zijn. Complimenten geven is leuker dan verbeterpunten benoemen.

Met beleid

Dus we hakken er maar op los en zien wel waar de spaanders vallen? Mwoah, dat is ook niet de bedoeling. Natuurlijk moet je wel naar beste kunnen de situatie inschatten en de impact van je handelen bepalen. Je kunt niet ongelimiteerd (en ongestraft) fouten blijven maken. Het cumulatieve succes moet groter zijn dan de som van het falen.

De grootste drempel naar succes is de angst om te falen

Als je nieuwe dingen wilt leren, moet je wel bereid zijn om risico's te nemen. Hoe groot dat risico is - en dus hoe groot je elke stap maakt - bepaal je zelf. Ga je een meter buiten je comfort zone, of meteen 5 meter? En wees niet bang om af en toe op je bek te gaan.

Niet te serieus

En als ik je dit nog mee mag geven: neem jezelf niet te serieus! Als je uitstraalt dat je risico's durft te nemen en ook om (beperkte) missers kunt lachen, kom je krachtiger over dan als je je fouten probeert te verdoezelen.

Vorig jaar volgde ik een training bij Moverum. Een terugkerend motto was daarbij "Blameer je dagelijks". In dit geval zie ik dagelijks als een rekbaar begrip; misschien wil je beginnen met wekelijks. Maar permitteer jezelf fouten. Je zult merken dat die fouten vaak uitblijven en dat je comfort zone groter aan het worden is. En dat geeft weer ruimte voor nog meer zelfontwikkeling!

Hoe belangrijk vind jij het om fouten te maken?